Asunnon virhettä arvioidaan ensinnäkin siitä lähtökohdasta, mitä tietoja asunnosta on annettu ostajalle ja mitä ostajan on pitänyt itse selvittää.

Toisekseen käytetyn asunnon osalta arvioidaan, missä kunnossa asunnon olisi pitänyt olla ikäänsä nähden.

Esimerkiksi rivitaloasunnossa on eri aikaan vanhenevia osia: katto, kylpyhuoneiden pinnat, putkistot, salaojat. Jos osat ovat alkuperäisessä kunnossa ja laskennallisen, teknisen käyttöikänsä päässä, ja jos asunnon hinta on ns. markkinaehtoinen, ei osissa ilmenevä vika ole välttämättä myyjän vastuulla oleva virhe. Myöskään sellainen vika tai ominaisuus, joka ostajan olisi tullut huomata tutustuessaan asuntoon ja sen asiakirjoihin, ei ole kauppahintaan vaikuttava virhe.

Ostajan ei kuitenkaan tarvitse selonottovelvollisuutensa täyttääkseen teettää esim. kuntotarkastusta.

Virhe on kyseessä, jos asunto on huonommassa kunnossa kuin ostajan piti tietää ja kuin sen ikään ja ominaisuuksiin nähden voi kohtuullisesti odottaa, tai jos asuntoon kohdistuu velkaosuus josta ostajalle ei kerrottu. Virheen taloudellinen merkitys on ratkaiseva hinnanalennusta määritettäessä, ja tällöin tarkastellaan esim. virheen korjauskustannuksia tai sitä, millä tavalla virhe vaikuttaa huoneiston hoitovastikkeeseen. Olennainen virhe voi oikeuttaa kaupan purkamiseen.

Kuluttajariitalautakunta käsittelee myös kahden yksityishenkilön välisiä asuntokauppoihin liittyviä erimielisyyksiä.

Kirjoittaja

Leni on pienyrittäjä juristin päivätyön ohella ja erikoistunut auttamaan arjen lainopillisissa haasteissa.

Tarvitsetko apua lakiasioissa?